Bitewing Tandartspraktijk

Kindertandheelkunde

Onze kindertandartsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Zowel tandheelkundig als psychologisch vraagt dit een andere aanpak. Alle leden van het kinderteam hebben hiervoor een 3-jarige bijkomende opleiding gevolgd aan de KULeuven. Ze kunnen bovendien kiezen om gebruik te maken van lachgas bij de behandeling van hun patiëntjes.

De kindertandartsen

kindertandarts

Golgis Ahbab

Kindertandarts

Herent:
Maandag, donderdag en vrijdag

Aarschot:
Woensdag

    Bert Boven

    Kindertandarts

    Aarschot:
    Maandag

    Herent:
    Dinsdag

      FAQ

      1

      EERSTE TANDJE? POETSEN

      Van zodra je het eerste puntje van het tandje ziet, mag u beginnen met tandenpoetsen. Doe dit 1 keer per dag met fluoridepeutertandpasta. Om u en uw kind te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de tandartspraktijk. De tandarts kan u uitleggen hoe u het melkgebit het best verzorgt en kan al heel vroeg informatie geven over de juiste voedings- en poetsgewoonten. Uw kind kan zo ook op een prettige manier wennen aan de tandarts en het tandartsbezoek.

      2

      POETSTIPS – NAPOETSEN

      Meestal willen kinderen al snel zelf hun tanden poetsen. Dat is prima en mag zeker gestimuleerd worden. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp van een volwassene nodig! Tot ongeveer 10 jaar zijn kinderen nog niet in staat om goed te kunnen poetsen. Daarom poetst u best de tanden tot die leeftijd na. Tandenpoetsen wordt zo een goede gewoonte. Ook na de leeftijd van 10 jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden. Een ouder is op deze manier een beetje een kleine tandarts aan huis die de eerste diagnose kan stellen wanneer er een afwijkende tanddoorbraak of afwijking van het glazuur zich bij je kind presenteren.

      3

      WELKE TANDPASTA?

      Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden helpt beschermen tegen gaatjes. Bij kinderen vanaf 2 jaar wordt best twee keer per dag gepoetst met fluoridepeutertandpasta (500-1000ppm fluoride, zie advies hoge gezondheidsraad 2011). Vanaf 5 jaar mag 2x per dag gepoetst worden met een fluoridetandpasta voor volwassenen (1450ppm fluoride). U kan ook een tandpasta gebruiken waarop staat “kinder” of “junior” (kijk dan naar de leeftijdsaanduiding). Wanneer er door de tandarts bij je kind een hoog cariësrisico wordt vastgesteld kunnen extra preventieve maatregelen zoals mondspoelingen, fluoridegels, fluoride lakken, remineralisatiegels of xylitolkauwgom worden voorgesteld.

      4

      ETEN EN DRINKEN IN HET KINDERGEBIT

      Naast de mondhygiëne is het zeker zo belangrijk om te letten op de voeding van uw kind. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen kan elk gebit cariësvrij blijven. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt (behalve water). Kies voor (kraan)water in plaats van zoete dranken. Weet dat light frisdranken dan wel geen suiker bevatten maar wel nog zuur kunnen zijn en dus erosie veroorzaken.

      5

      DUIM OF FOPSPEEN?

      Zuigen is een natuurlijk instinct van een baby. Kindjes hebben vaak behoefte aan hun fopspeen of duim. Voor de ontwikkeling van het gezicht en het gebit is het belangrijk het duim- of speenzuigen zo vroeg mogelijk af te leren. Indien er te lang een zuiggewoonte aangehouden wordt, verhoogt de noodzaak op een latere behandeling bij de logopedist en/ of orthodontist. Een fopspeen is dan gemakkelijker te beperken tot bepaalde momenten of helemaal weg te nemen.

      6

      ZUURSTOF-LACHGASSEDATIE

      Onze kindertandartsen hebben de mogelijkheid uw kind onder zuurstof-lachgassedatie te behandelen. Lachgas is een veilig gas en heeft een angstremmende en relaxerende werking. Het lachgas wordt toegediend via een neuskapje en helpt uw kind rustig blijven. Uw kind moet goed via de neus in- en uitademen. Enige medewerking is dus noodzakelijk. Dit betekent dat bij heel jonge kinderen of kinderen die heel erg angstig zijn, behandeling onder zuurstof-lachgassedatie toch niet mogelijk is. De kindertandarts maakt bij een eerste consultatie samen met u de inschatting of behandeling onder zuurstof-lachgassedatie wenselijk is.

      Voor afspraken kan u ons telefonisch contacteren, e-mailen of een aanvraag sturen via het contactformulier.

      logo bitewing tandartspraktijk herent