Bitewing Tandartspraktijk

Preventie

Preventie is de basis voor goede tandheelkunde. De meeste tand- en mondproblemen zijn eenvoudig te vermijden door het aanleren van goede gewoontes. Iedere dag uw tanden goed verzorgen is de beste en goedkoopste manier om ze gezond te houden. 

Poetsen

Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat uw tanden en tandvlees gezond blijven. Dit bestaat erin dat u dagelijks alle tandplaque verwijdert. Tandplaque is een wit-gelig laagje dat uit bacteriën bestaat en dat op en tussen uw tanden zit. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta vormt de basis. Met een tandenborstel alleen kunt u de ruimten tussen tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Daarvoor kunt u tandenstokers, ragers en/of flossdraad gebruiken. 

Een elektrische tandenborstel kan helpen om beter te poetsen. De borstel maakt al de juiste poetsbeweging waardoor u zich kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstelkop. Daarenboven is de borstelkop klein en komt u daardoor gemakkelijker op moeilijk te bereiken plaatsen. De meeste modellen hebben een timer die signaal geeft na 2 minuten.

Voeding: suikers/zuur

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en koolhydraten. Suikers worden aan veel producten toegevoegd (bijvoorbeeld aan frisdrank). Maar in veel voedingsmiddelen zitten van nature ook suikers (bijvoorbeeld in fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en koolhydraten om in zuren. Het zijn deze zuren die gaatjes (ook wel cariës genoemd) veroorzaken in de tanden. Om het cariësproces tegen te gaan helpt het om niet alleen de hoeveelheid meer ook de frequentie van suikerinname te beperken.  

Naast suikers kunnen ook zuren in voeding en dranken tandproblemen veroorzaken. Dit noemen we tanderosie. Het tandglazuur lost door de zuren op. Opnieuw speelt niet alleen de hoeveelheid, maar ook de frequentie van blootstelling aan zuren een rol. Ook maagzuur dat in de mond komt door braken of oprispingen kan een oorzaak zijn van tanderosie. 

Klemmen en knarsen

Tandglazuur is het hardste weefsel in het menselijk lichaam. Toch slijt een gebit doorheen een leven. Bij sommige patiënten zien we echter abnormale slijtage, bijvoorbeeld door tandenknarsen of klemmen. Ook nagelbijten, bijten op een pen of potlood, de tanden als schaar of mes gebruiken zijn gewoonten die voor schade kunnen zorgen. Het is vaak moeilijk dit af te leren omdat dit onbewuste handelingen zijn. Als u ’s nachts klemt of knarst, kan uw tandarts eventueel een opbeetplaat maken. Dit is een kunststof beugeltje dat ’s nachts gedragen moet worden. 

Snurken

Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens de slaap geluid gemaakt wordt. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus en de stembanden. Soms is het de neusholte die te nauw is, maar meestal zit de vernauwing achter de huig of net achter de tong. Zit de vernauwing niet in de neusholte, dan kan een MRA (mandibulair repositie apparaat) effectief zijn om het snurken te verhelpen. Er wordt hiervoor een plaatje gemaakt in kunststof dat over de tanden klemt en dat de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap. Doordat de onderkaak naar voor wordt gedwongen door het apparaat, blijft de luchtweg beter open. 

Onderhoud van prothese/knarsplaat

Een kunstgebit moet, net zoals bij eigen tanden, regelmatig schoongemaakt worden. Spoel uw prothese na iedere maaltijd af zodat eventuele voedselresten niet op of onder uw prothese blijven zitten. Poets minstens 1x per dag ook met een protheseborstel uw kunstgebit. Gebruik hiervoor geen tandpasta (die is te schurend voor de kunststof en maakt krassen) maar vloeibare handzeep of eventueel een speciale kunstgebitpasta van bij de apotheker. 

Uw uitneembare tandprothese laat u ’s nachts best uit. Enkel tijdens de eerste week kan het zinvol zijn om de prothese ook ’s nachts te blijven dragen om er sneller aan te wennen. Daarna laat u uw tandvlees best rusten tijdens de nacht door de prothese uit te laten. U bewaart uw prothese na het poetsen best droog. Als u toch graag uw prothese in water bewaart, voegt u er best een geschikt reinigingsmiddel aan toe. 

Gevoelige tanden

Hebt u pijn bij het eten of drinken van warme of koude zaken? Of als u iets zuurs of zoets eet? Dan heeft u misschien last van wortelgevoeligheid. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de wortel van de tand bloot te liggen. De wortel van een tand heeft geen beschermende glazuurlaag maar bestaat uit dentine of tandbeen. Dentine is poreus en zit vol kanaaltjes die in verbinding staan met de pulpa, de zenuwkamer aan de binnenkant van de tand. Als er geen tandvleesbedekking is, kan de tand hierdoor erg gevoelig worden voor koud, warm, zoet en zuur. 

Een correcte mondhygiëne kan het terugtrekken van tandvlees en dus ook wortelgevoeligheid voorkomen. Poets dus niet te krachtig en zorg dat uw tandvlees niet ontstoken raakt. Dat betekent dat u dagelijks alle tandplaque van uw tanden moet verwijderen door zorgvuldig te poetsen en ook tussen uw tanden te reinigen met ragers of flossdraad. Omdat teruggetrokken tandvlees niet meer terug groeit, is het belangrijk om ook de blootliggende halzen goed te blijven poetsen. Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden. Die legt een beschermend laagje op uw tanden waardoor de gevoeligheid kan verminderen.

Roken

De schadelijke effecten van roken blijven niet enkel beperkt tot het hart en de longen. Ook de mondgezondheid wordt sterk beïnvloed door roken. 

Rokers hebben meer kans op tandvleesontstekingen (parodontitis) dan niet-rokers. Bovendien maskeert roken de symptomen van de tandvleesontsteking waardoor het probleem pas later zichtbaar wordt. Stoppen met roken is dan ook een belangrijke component in de behandeling van parodontitis. Reeds 2 tot 6 weken na het stoppen met roken is het positieve effect zichtbaar in uw mond. 

Het genezingsproces van een roker is minder goed dan dat van een niet-roker. Dit uit zich in het feit dat rokers vaker meer en langer last hebben na een tandextractie. Maar ook dat de kans dat een implantaat niet ingroeit bij een roker 3 keer groter is dan bij een niet-roker. 

Roken kan voor verkleuring van de tanden zorgen. De aanslag kan verwijderd worden zoals die van koffie of thee maar is vaak hardnekkiger. Daarnaast is roken een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem. 

Rokers lopen ook meer risico op het ontstaan van tumoren in de mond en keel. De kans is zelfs 2 tot 4 maal groter. Wie rookt en daarbij ook alcohol drinkt loopt extra risico. 

Het preventie team

Elsi Peeters

Balie

    Myriam Crois

    Balie

      Paulien Rongé

      Tandartsassistent

      Chloé Van de Sande

      Tandartsassistent

      Sylke Suls

      Tandartsassistent

      Hendrik De Potter

      Tandartsassistent

      Irina Balatel

      Tandartsassistent

      Ellis Bielen

      MONDHYGIËNIST

      Aarschot:
      woensdag

      Herent:
      donderdag

      Tania Carrez

      Tandartsassistent

      Ellis Bielen

      MONDHYGIËNIST

      Aarschot:
      woensdag

      Herent:
      donderdag

      Specialisaties

      Voor afspraken kan u ons telefonisch contacteren, e-mailen of een aanvraag sturen via het contactformulier.

      logo bitewing tandartspraktijk herent